Reklama
 
Blog | Petr Němec

Pro dnešek lidovcem

Kdysi jsem měl otázku „koho volit“ zodpovězenou vždy dlouho před volbami. Letos ne. A mnoho lidí v mém okolí nad stejnou otázkou rovněž jen krčí rameny.

 

A tak jsem to vzal vyřazovací metodou.

Chci volit stranu, která má šanci dostat se do poslanecké sněmovny. A jsem spíše pravicový volič. A chci dát hlas straně, kde budou spíše lidé, kterých si vážím, než opačně. V ruce mi tak zbude jen pár lístků. TOP 09, ODS, ANO 2011, KDU a Zelení.

Zelených si vážím. Jako jedni z mála mají čitelnou ideologii, která jejich programem prostupuje, ale především, reálně mluví o budoucnosti dál než za jedno volební období. Mají vizi. Představu o světě za deset dvacet let. Jenže jsou slabí. Do parlamentu se asi nedostanou a mohou si za to sami. Ztrátou silných členů, vnitřními rozpory a nevyřešeným směřováním doleva či doprava, což je dále štěpí. Volby je zaskočily. A je to škoda. Kdyby se volby konaly v řádném termínu, jistě by Strana zelených mohla uspět, finiš mají skvělý, ale bude stačit?

ANO 2011 je nevěrohodný miliardářský projekt. Ano, je dobré, že bohatí chtějí změnit něco k lepšímu. Využívají k tomu své peníze. Podporují veřejně prospěšné projekty či jiné aktivity, podporují jednotlivce i politické strany. Pokud však sami vstupují do politiky, je třeba mít se na pozoru. Měli jsme tu Věci veřejné, které chtěly využít politiku pouze k byznysu. A že teze: „Jsem bohatý, nepotřebuji krást,“ neplatí, to nám dokázal asi nejjasněji Silvio Berlusconi. Pokud se podíváme na největší kauzy naší ekonomiky, logicky v nich jsou největší hráči. Je to hra bohatých, nikoliv chudých. Stejně jako se nebude kapsář snažit vytunelovat banku, nebude se velkopodnikatel snažit krást peněženku z kabelky kolegyně poslankyně ve vedlejší lavici.

Reklama

ANO je slepenec osobností bez jasné ideologie. Jde o stranu jednoho muže. A ten muž je bývalý kariérní komunista, pravděpodobně agent StB, člověk, který používá jediný argument, že řídí úspěšnou firmu. Nemluví ale o tom, že půjčit si půl miliardy, peníze vyvést a pak poslat firmu do likvidace, není žádným podnikáním, ale černotou zvanou Proferta. Jde o stranu, u které lze v parlamentu předpokládat rozklad. Jsem rád, že na kandidátce mají mnoho silných osobností, nicméně jestli obstojí jako politici, to nevím. Mohou mne však mile překvapit a mou důvěru pro příští volby získat. Nyní ji však ještě nemají a s Babišem v čele ji jen obtížně získají.

ODS ještě nepadla dostatečně na dno, aby se očistila. Je to strana s velkým potenciálem, spoustou pracovitých lidí, avšak stále na sobě drží nabalenou špínu, která se pustí, až zde neuvidí příležitost. Voliči je v tom musí nechat pořádně vykoupat, na novou šanci je ještě brzy.

TOP 09. Na kandidátce má pracovité lidi jako je Farský, Gazdík, jinde ale zase lidi jako jeko je Lukša. Vadí mi také politická neschopnost a sebestřednost vedení strany. Karel Schwarzenberg toho udělal pro naši vlast mnoho. Jako prezident by byl jistě skvělý, ale byla to poslední funkce, kde by působil důstojně a byl pro nás přínosem. Jako lídr politické strany je slabý a je již jen maskotem, což je funkce pod jeho úroveň. Miroslav Kalousek je zkušený politik, skvělý rétor, má mnohod dobrých názorů, avšak jako politik by si měl položit otázku, zda v čele strany straně pomáhá či škodí. A já bych řekl, že ta druhá možnost je správná. Kalousek byl a je slabinou TOP 09, která straně ubírá voliče, vytváří z ní snadný cíl a jeho setrvání v čele strany není prostě dobrým rozhodnutím. TOP 09 má potenciál být významnou a prospěšnou stranou, disponuje kvalitními lidmi ze svého středu a možná ještě kvalitnějšími osobnostmi ze strany Starostů.

Přesto můj hlas nedostane. Vedení této strany musí dostat signál, že jejich čas již vypršel. Kníže by měl jít do důchodu a pozitivně využívat své přirozené autority k různým komentářům. Kalouskovi pauza od vysoké politiky nemůže uškodit a třeba se vrátí silnější. Ale především, ministři nominovaní touto stranou v průměru spíše zklamali. Pokud strana nominuje lidi jako je Besser nebo Hanáková, případně se zostudí lidmi jako Drábek, tak je to ukázka špatného vedení. Je třeba změna a je dobře, že TOP 09 má teď konkurenci v podobě ANO 2011 a musí se o pravicové voliče prát a nemůže jen žít z toho, že ODS má větší problémy než TOPka. Navíc kandidátka této strany mne v Praze neoslovila.

V ruce mi tak zbyl jen jeden poslední lístek. Je to KDU-ČSL. Strana ještě stále napravo. Se zaměřením na rodinu, což je pro mne důležitá hodnota, a stejně jako Zelení, i oni se snaží dívat dále než za jedno volební období, což je klíčové. Ale především, na kandidátce v Praze mi nabízejí lidi, kterých si mohu vážit. Vím, že hlasem podpořím i kandidáty této strany jinde, ale i zde mám pocit, že spíše na jejich kandidátce najdu lidi, kteří s mou důvěrou naloží lépe než jinde.

Myslím, že lidé jako Ondřej Závodský si zaslouží být slyšet. Mohou pomoci dostat naši zemi dál, není totiž třeba přijímat obrovské množství zákonů a dělat obrovské reformy, ne. Ke změně stačí skutečně jen několik málo drobných změn a zákonů, ale je třeba obrovské odvahy a síly ustát protichůdné tlaky.

Rovněž Jan Čižinský ukázal jako občan, že má sílu a odhodlání postavit se hloupým záměrům a uspěl.

Odvážní občané budou dle mého odvážní politici. Letos tak mají můj hlas lidovci. Nevnímám je jako stranu, která by mohla či měla vládnout, na to sílu rozhodně mít nebudou a z působení v koalicích vyšli v minulosti jako poražení. Avšak vnímám je jako jediné, kteří nezapomenou na svůj závazek daný iniciativě Rekonstrukce státu, a věřím, že tyto klíčové zákony budou prosazovat i po volbách. A to mohou dělat ve vládě i mimo ni. Jestli by můj hlas sloužil jen k tomu, abych měl v parlamentu lidi, kteří budou prosazovat tyto myšlenky nejen na papíře, tak budu spokojený.

Takže jim to jdu hodit a děj se vůle boží.