Komentáře: Pohledávkový byznys. Díl II. Soudy se neprávem tváří, že za nic nemohou https://blog.respekt.cz/nemecpetr/pohledavkovy-byznys-dil-ii-soudy-se-nepravem-tvari-ze-za-nic-nemohou/ Otevřený blogovací systém týdeníku Respekt Wed, 23 Aug 2023 07:17:26 +0000 hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.9.4 Od: jezebel https://blog.respekt.cz/nemecpetr/pohledavkovy-byznys-dil-ii-soudy-se-nepravem-tvari-ze-za-nic-nemohou/#comment-132707900 Thu, 03 May 2012 16:25:07 +0000 http://blog.respekt.cz/?p=54613690#comment-132707900 relativita
Zastávám spíše stanoviska pana Němce, a to hlavně z toho důvodu, že není možné posuzovat věci (a tím spíše věci právní) objektivisticky.
Podívejme se právě na příklad pokut od UPC. Z hlediska právní úpravy je právní úkon odporující dobrým mravům absolutně neplatný. První věc, co nás musí napadnout, je definice dobrých mravů. Ano, v tomto případě nás navádí judikatura a je žádoucí vykládat vágní právní pojmy ve světle jejich obsahu. Na druhou stranu, je opravdu pokuta ve výši 5.000,- Kč za nevrácení modemu v rozporu s „dobrými mravy“? Je třeba respektovat autonomii vůle stran (ano, v adhezních smlouvách toto bude těžší, ale nikdo nenutí spotřebiteli smlouvu uzavřít) a pokud někdo s takovou pokutou souhlasí – uzavře smlouvu – nevidím morální problém s požadavkem na plnění smluvních ujednání. Pokud soud uzavře, že takové ujednání je v rozporu s dobrými mravy – ok. Pak jedna strana bude argumentovat dobrými mravy, já smluvní autonomií; a vice versa. Kde tedy máte moralitu?

]]>
Od: JP https://blog.respekt.cz/nemecpetr/pohledavkovy-byznys-dil-ii-soudy-se-nepravem-tvari-ze-za-nic-nemohou/#comment-127916870 Mon, 06 Feb 2012 08:22:18 +0000 http://blog.respekt.cz/?p=54613690#comment-127916870 Re: Re: Re: Re: Morálka advokáta?
Jak říkám, i ten advokát je součástí společnosti a i jeho přístup k věci spoluvytváří společnost a její morálku. A pokud se advokát podílí na nevhodných praktikách, tak jim dává punc správnosti, čímž se pochopitelně mění i vnímání celé společnosti co se má a co se nemá.

Ale jinak máš samozřejmě pravdu a můj pohled je zcela naivní a iluzorní, bohužel.

]]>
Od: Petr Němec https://blog.respekt.cz/nemecpetr/pohledavkovy-byznys-dil-ii-soudy-se-nepravem-tvari-ze-za-nic-nemohou/#comment-127906050 Sun, 05 Feb 2012 22:01:12 +0000 http://blog.respekt.cz/?p=54613690#comment-127906050 Re: Pohledávkový byznys. Díl II. Soudy se neprávem tváří, že za nic nemohou
To je hodně upravené 🙂 Žaluje žalobce, ne advokát, což je velmi podstatné, protože jak jsem několikrát uvedl, právní zástupce má svou roli, pokaždé jinou, na každé ze stran, ale není stranou. Pokud chceš nějakou frázi, tak třeba takhle:

„Advokát zastupuje klienta při vymáhání jeho nároků. Nároky klienta jsou oprávněné, částečně oprávněné a nebo neoprávněné. Neoprávněné nároky mohou být neoprávněné krom jiného i z důvodu, že se příčí dobrým mravům. Zastoupení advokáta pří vymáhání klientova neoprávněného nároku, který se příčí dobrým mravům, není ze strany právního zástupce nemorální.“

Jak říkám, každý z nás má jinou představu o výkonu své práce a ve tvých očích budu asi „zlý právník“, s tím nic nenadělám.

]]>
Od: Petr Němec https://blog.respekt.cz/nemecpetr/pohledavkovy-byznys-dil-ii-soudy-se-nepravem-tvari-ze-za-nic-nemohou/#comment-127905020 Sun, 05 Feb 2012 21:40:47 +0000 http://blog.respekt.cz/?p=54613690#comment-127905020 Re: Re: Re: Morálka advokáta?
Tady se prostě neshodneme, každý z nás si představuje etiku v advokacii trochu jinak.

Oba víme, že proti stavovským ani jiným předpisům takový postup advokáta není. Ty to dle mého vidíš už jako svou vlastní etiku podnikání (což advokacie je). Dle mého to proti takové etice není, sic opakuji, i já mám své limity a dopady své práce a okolnosti pochopitelně zvažuji. To je už prostě subjektivní.

Ale domnívám se, že žalovat nároky s absolutní neplatností, která je sice ex tunc, ale i tak ji vyslovuje soud, není primárně nemorální ani neetické. Já klientovi říkám svůj právní názor (mimochodem, že dojdu k právnímu názoru, že smluvní pokuta je pro rozpor s dobrými mravy neplatná vždy neznamená, že ji já osobně za nemravnou považuji), to je má funkce a povinnost. Já ale nejsem soudce, abych takového klienta hned praštil po ruce a říkal „Fuj, to se nedělá, hybaj z mé kanceláře!“. Bavíme se stále o nějaké neplatné smluvní pokutě, nikoliv o tom, že za mnou někdo přijde, že chce zmanipulovat tak a onak nějakou veřejnou zakázku, vyprat někde špinavé peníze, vytunelovat podnik. Bavíme se jen o tom, že některé nároky žalobců v civilním řízení nejsou zjevně oprávněné, ale to neznamená, že jejich zastupováním je nějak narušena má karma 🙂 Ty to vnímáš jinak, to se prostě neshodneme 🙂

]]>
Od: JP https://blog.respekt.cz/nemecpetr/pohledavkovy-byznys-dil-ii-soudy-se-nepravem-tvari-ze-za-nic-nemohou/#comment-127904120 Sun, 05 Feb 2012 21:07:57 +0000 http://blog.respekt.cz/?p=54613690#comment-127904120 Re: Pohledávkový byznys. Díl II. Soudy se neprávem tváří, že za nic nemohou
Slova (upravená) „žalovat nemorální pohledávku je součást výkonu profese advokáta a toto není nemorální“ jsou smutná.

]]>
Od: JP https://blog.respekt.cz/nemecpetr/pohledavkovy-byznys-dil-ii-soudy-se-nepravem-tvari-ze-za-nic-nemohou/#comment-127904370 Sun, 05 Feb 2012 21:04:25 +0000 http://blog.respekt.cz/?p=54613690#comment-127904370 Re: Re: Re: Morálka advokáta?
Pokud se shodneme, že nějaký nárok je nepřiměřený/nemorální (na pojmu až tak nezáleží), pak by jej právník/advokát neměl žalovat (ani jako práci pro klienta). To je holt můj názor.

Soud by měl spravedlnost garantovat, ale podstatu spravedlnosti by také měli spoluvytvářet i ostatní. A to zejména ti s právním vzděláním, tj. advokáti. Je špatné, že máme myšlení „možná to na soudě projde, takže proč to nezkusit“. Měl by dle mého platit jakýsi axiom, že se něco prostě nemá dělat, např. podávat žaloby na nemravné pohledávky.

Obhajoby trestných činů jsou něco odlišného. Tam přeci advokát (většinou) netvrdí, že je klient nevinen, ale že shromážděné a provedené důkazy vinu neprokazují, přičemž vinu je nutno prokázat.

Jinak kdysi jsme měl na jednom semináři výstup s přednášející z ČAKu, když jsem se jí ptal, jak postupovat, když klient v trestu lže i svému obhájci(např. se nepoznává se na kamerovém záznamu). Dle ní prostě lež nemám vidět, s čímž ale já osobně nesouhlasím.

]]>
Od: Petr Němec https://blog.respekt.cz/nemecpetr/pohledavkovy-byznys-dil-ii-soudy-se-nepravem-tvari-ze-za-nic-nemohou/#comment-127902740 Sun, 05 Feb 2012 20:10:47 +0000 http://blog.respekt.cz/?p=54613690#comment-127902740 Re: Re: Morálka advokáta?
S morálkou to dle mého nesouvisí (odmýšlím to, co si pod „morálka“ každý z nás představuje a jakou kauzu máme před očima).

Jako právník bych žaloby za inkasní společnost z pohledávek UPC podal. Ano, věděl bych, že zastupuji stranu, která není v právu, ale rozhodně bych netvrdil, že to znamená, že nemám morálku. Jak jsem psal v jiném komentáři, právní zástupce nevykonává spravedlnost, o té rozhoduje soud, on však má ve spravedlnosti roli na jedné ze stran a bez té role by nebyla spravedlnost, sic může zrovna stát na straně, na které není právo. Například trestní obhajoba mne baví a když je klient pravomocně odsouzen, tak to je výkon spravedlnosti, ale rozhodně to nepokládám z mé strany za nemorální, že jsem odsouzeného zastupoval. Je to prostě má profese a role, která je ve výkonu spravedlnosti nutná. A maiore ad minus, pokud to je morální v trestním právu, nevidím v tom problém ani v civilním právu.

To co dělal Šachta, respektive jeho partneři, to už je něco jiného a nedovolím si to komentovat. Jen za sebe uvádím, že bych se vyhýbal klientům, kteří by chtěli pomoct s porušením zákona s trestněprávním dopadem.

Ono to je i tom, že advokát by měl myslet dopředu. Pokud chcete zastupovat grázly, tak pak si budujete pověst zástupce grázlů a i slušný klient pak vypadá jako grázl. Pak prostě nemůžeš nikdy počítat s klientelou, která chce mít čisté jméno. A domnívám se, že něco podobného, aspoň tedy v mediální rovině, se stalo u AK Šachta a partneři, kterým se začnou asi klienti obloukem vyhýbat a rozpad jejich kanceláře a přejmenování na tom už nic nezmění. David Michal bude mezi právníky, úřady, soudy a policií vždy „tím právníkem, co figuroval v té kauze…“ a to je něco, co je pro mnohé klienty nepřijatelné, pro některé ano.

Takže já odmítám názor, že právník s patřičnou morálkou by měl např. v kauze UPC odmítnout podat takovou žalobu. Spravedlnost a právo garantuje soud, který má plnit svou funkci správně. Já jako právník hraji svou roli jak nejlépe umím na jakékoliv straně. Ale jak plyne z mého blogu, tak mi vadí, když soudy nedělají co mají. Má role v rámci spravedlnosti pak zastíní onu spravedlnost a hra dopadá příliš často jinak, než by měla. Nápravou není to, že přestanu hrát, ale to, že soudy začnou dělat to, co mají.

]]>
Od: Petr Němec https://blog.respekt.cz/nemecpetr/pohledavkovy-byznys-dil-ii-soudy-se-nepravem-tvari-ze-za-nic-nemohou/#comment-127901750 Sun, 05 Feb 2012 19:25:59 +0000 http://blog.respekt.cz/?p=54613690#comment-127901750 Re: Pohledávkový byznys. Díl II. Soudy se neprávem tváří, že za nic nemohou
Děkuji za příspěvek.

Jak jsem uvedl, plně reflektuji, že role právníka při zastupování klienta s nečestnými úmysly je pochopitelně významnější, než role řidiče takového klienta. Oba pro něj pracují, ale podíl na nečestném úmyslu je u právníka vyšší. Proto musí mít nějaké morální limity, které by měly být logicky přísnější nebo minimálně stejné, jako limity zákonné.

Ale stále jde o profesi. Při zastupování v trestních řízeních jsem obhajoval i osoby, které byly nakonec pravomocně odsouzeny. Na tom není nic nemorálního, je to součást spravedlnosti, obhájce obžalovaný mít musí. Je na obhajobě pachatele trestné činnosti něco nemorálního? Nemyslím. Sic i zde mám limity a jsou trestné činy, kde bych obhajobu nemohl dělat.

V případě civilních věcí jsme u mnohem méně závažných kauz než u trestních. Takže já bych se zde právních zástupců zastal. Je to profese. A každý prohraný civilní spor znamená, že jsem stál na straně, na které není zákon. Znamená to něco špatného a nemorálního? Nikoliv. To prostě k profesi patří.

Takže si stojím za tím, že žalovat smluvní pokutu, která klientovi dle mého názoru dle ustanovení § 39 OZ nenáleží, nepovažuji za nemorální. Je to součást výkonu mé profese a role v rámci spravedlnosti. Spravedlnost garantuje soud. Nikoliv advokát tím, že bude odmítat každé druhé právní zastoupení. Právní zástupce má přeci ve spravedlnosti úlohu hájit zájmy svého klienta. Je jedno na které je straně. V obou případech to je role, bez které by nemohla být řeč o spravedlnosti.

Dále ještě v komentáři k JP.

]]>
Od: anonym https://blog.respekt.cz/nemecpetr/pohledavkovy-byznys-dil-ii-soudy-se-nepravem-tvari-ze-za-nic-nemohou/#comment-127900840 Sun, 05 Feb 2012 18:50:04 +0000 http://blog.respekt.cz/?p=54613690#comment-127900840 takze budeme skuhrat jak je ten pohledávkovej místy byznys amorální ale kdyz prijde na llamani chleba tak sorac – ja sem klienta poucil a pokud on ma nemoralni prani tak jeho prani je nam rozkazem

moralka je totiz hlavne pro ostatni a o prachy de dycky az v prvni rade zejo

]]>
Od: JP https://blog.respekt.cz/nemecpetr/pohledavkovy-byznys-dil-ii-soudy-se-nepravem-tvari-ze-za-nic-nemohou/#comment-127900630 Sun, 05 Feb 2012 18:30:30 +0000 http://blog.respekt.cz/?p=54613690#comment-127900630 Re: Re: Morálka advokáta?
Kam až snaha pomoc realizovat záměry klienta vede, vidíme na kauzách Šachta&Partners nebo Kočí, že?

S morálkou to souvisí primárně. Právník s patřičnou morálkou by takovouto žalobu odmítnul podat. Samozřejmě se zde pak dostává do sporu morálka a snaha o výdělek. Pokud by obecně v naší společnosti byla morálka uznávaná a respektovaná, tak by mnoho dnešních problémů asi nebylo. Což je ale samozřejmě zcela naivní představa.

]]>