Komentáře: Vyšší DPH idiota nedělá https://blog.respekt.cz/nemecpetr/vyssi-dph-idiota-nedela/ Otevřený blogovací systém týdeníku Respekt Wed, 23 Aug 2023 07:17:26 +0000 hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.9.4 Od: Tadeas https://blog.respekt.cz/nemecpetr/vyssi-dph-idiota-nedela/#comment-114219560 Sun, 13 Mar 2011 02:23:46 +0000 http://blog.respekt.cz/?p=50960740#comment-114219560 Prozřel jsem…
„(…) ale když já byl školák a středoškolák, tak jsem si novou knihu koupil leda v levných knihách. Nové knížky jsem získal jako dárek a taky jsem je pouze jako dárek kupoval. Četl jsem téměř výhradně věci z knihovny a nebo antikvariátu. Nové knihy byly pro mne drahé a to i kdybych DPH neplatil vůbec. Navíc jako náctiletý jsem věděl o mnoha lepších způsobech, kam své kapesné a peníze z brigády investovat.“
Jsme to ale hlupáci, my, co si kupujeme knihy hned po vydání za plnou cenu a nečekáme na jejich prodej v Levných knihách, protože se my, pitomci, radujeme z českého překladu a prahneme zvědět jejich obsah co nejdříve. Jsme to ale blbci, že dosud nevíme, kam své výdělky lépe investovat. A zda-li pak nejsou hlupáci i ti, kdo nám knihy darují, či my sami, když jimi obdarováváme. O radosti z grafické úpravy, fontu, ilustracích takové knihy radši ani nemluvit, sic budeme pro smích 🙂

]]>
Od: Pavel https://blog.respekt.cz/nemecpetr/vyssi-dph-idiota-nedela/#comment-113699070 Mon, 07 Mar 2011 23:11:46 +0000 http://blog.respekt.cz/?p=50960740#comment-113699070 Protože cena nerovná se
součet ceny materiálu, použitých služeb, práce, nějaké malé marže a daní.

Co třeba se na to podívat tak že si připlatíte za komfort okamžitého doručení, za možnost přečíst si ukázkovou kapitolu před nákupem, za to že sebou nemusíte tahat další objem a hmotnost, že si můžete číst na víc čtečkách (čtečka, mobil, tablet, PC, v budoucnu i web) podle toho kde zrovna máte chvilku, za fulltext vyhledávání, za ukládání poznámek a záložek které si můžete vytisknout a nebo sdílet s přáteli, za možnost nechat si knihu předčítat, a vyhledávat si nejasné výrazy v integrovaném výkladovém slovníku.

A systémy elektronická distribuce, systémy na on-line platby a zprostředkování každé z nich také něco stojí. Stejně pokud chcete prodávat elektronické knihy budete to dělat přes specializované prostředníky jako Amazon nebo Apple – ti vám to předchozí prostředkují, ale určitě ne zadarmo.

Já nejsem žádný jurodivý uctívač elektronického publikování. Klasickou knihu nenahradí stejně jako televize nenahradila divadlo. Ale určité typy knih, a časopisů se mi na Kindle čtou lépe než na papíře a část knih které jsem si takto přečetl bych si na papíře asi vůbec nekoupil. A to nikoli kvůli ceně. Jsou ale na druhou stranu knihy které bych asi zase nečetl na v elektronické podobě.

Ale zpět k té ceně: prostě neexistuje zásadní důvod proč by elektronické knihy měly být nutně levnější než tištěné.

]]>
Od: Viktor https://blog.respekt.cz/nemecpetr/vyssi-dph-idiota-nedela/#comment-113683310 Mon, 07 Mar 2011 21:15:51 +0000 http://blog.respekt.cz/?p=50960740#comment-113683310 Vysoká cena e-knih?
Proč by měla být cena e-knih vysoká? Nulové náklady na tisk, zanedbatelné náklady na distribuci … Kolik dělají v součtu náklady na fyzickou výrobu knihy, manipulaci a distributora? Polovinu, dvě třetiny, ještě víc?
A tohle odpadá. Umrtvených prostředků minimum. Tak proč by neměla být za míň než polovinu?

]]>
Od: Viktor https://blog.respekt.cz/nemecpetr/vyssi-dph-idiota-nedela/#comment-113679990 Mon, 07 Mar 2011 20:36:06 +0000 http://blog.respekt.cz/?p=50960740#comment-113679990 Trocha uvažování
Milý neanonymní {píp}, zkuste se nad tím trochu víc zamyslet. Co ovlivní víc něčí možnost koupit si knihu – devítiprocentní zvýšení ceny knih nebo o několik set až tisíc korun vyšší výdaje na jiné položky a možná i o něco nižší příjem?

]]>
Od: Viktor https://blog.respekt.cz/nemecpetr/vyssi-dph-idiota-nedela/#comment-113679120 Mon, 07 Mar 2011 20:15:36 +0000 http://blog.respekt.cz/?p=50960740#comment-113679120 No to jsou mi poznámky
Kniha je zdaněna v ceně papíru? Papír je snad zatížen nějakou speciální spotřební daní? Máte podivné představy. Stejně jako s tím O2 domečkem – ten nás nestál ani pětník (areál u Liberce bohužel drahý byl).

Fakt si myslíte že devítiprocentní nárůst ceny dělá s prodeji tolik? Proč zrovna u knih by to mělo zničiit trh???

]]>
Od: Petr Němec https://blog.respekt.cz/nemecpetr/vyssi-dph-idiota-nedela/#comment-113675480 Mon, 07 Mar 2011 19:47:02 +0000 http://blog.respekt.cz/?p=50960740#comment-113675480 Re: Dovolím si nesouhlasit…
Děkuji za obsáhlý příspěvek.

Že zvýšení DPH na knihy nemá jen důsledek několika korun navíc z kapsy koncového zákazníka je jistě nesporné. Negativní důsledky, které popisujete, jsou však spojené s každým zvýšením daním a každým odvětvím. Každá změna daní mění poměry na trhu, celá debata by tak měla být o tom, že když se plošně zvyšuje DPH (což je samo o sobě špatné), tak proč by měly mít knihy výjimku? Proč ne léky? Co je víc, zdraví a nebo kniha? A proč má mít vášnivý čtenář výhodu nad častým návštěvníkem kulturních akcí, kde se DPH zvedne? Je čtenář vyšší „kulturní“ rasa, která má mít výhodu nad návštěvníkem divadla či hudebního festivalu? A takhle si můžeme hrát do nekonečna. Výjimka pro knihy je špatná. Ale špatné je celé zvýšení daní.

Kniha není přežitek. Ale v dnešní době je prostě lživé tvrzení, že někomu odepřeme přístup k informacím tím, že zdraží knihy. Jsou tady alternativy a to i levnější. Že někdo má raději knihu v pevné formě chápu, někdo má zase raději pořádný hovězí steak, místo brambor na cibulce, ale pochopitelně utratí více.
Navíc ze studií vím, že pekelně drahé učebnice si stejně velká část studentů nekupovala a řešilo se to kupováním starých, půjčováním po kamarádech, knihovnou, skenováním a nebo kopírováním. Rozhodně jsme se ale nikdo nikdy nevymlouvali, že jsme zkoušku nedali, protože jsme si nemohli koupit novou knížku, že ta od Pepy či z knihovny je otrhaná a z počítače se nám to blbě četlo (což je pravda a já tak toho moc nenačetl a musel jsem to řešit jinak, kdyby už byly čtečky a učebnice byly v daném formátu, byl by problém vyřešen). Takže drahé knihy (učebnice), neovlivnily ani náš proces vzdělávání (tedy doufám :)), a tedy nechápu, jak pak může mít takový negativní vliv na společnost, která knihy nekonzumuje primárně z důvodu vzdělání, ale pro radost a obecné vědění.

A argument o výši DPH jinde neberu. Jak už bylo uvedeno, v Británii ji mají 0 %, ale za rok studia na VŠ zaplatí přes 250.000,- Kč. Co je lepší? Těžko říct, protože DPH na knihy každé země je zasazeno do celého kontextu ekonomické a jiné situace dané země.

]]>
Od: Fefin Lišák https://blog.respekt.cz/nemecpetr/vyssi-dph-idiota-nedela/#comment-113671740 Mon, 07 Mar 2011 18:44:21 +0000 http://blog.respekt.cz/?p=50960740#comment-113671740 Knihy? Jenom kuchařky modelek? Chacha?
Tak jestli mám číst názor člověka, co tady nejdřív vychválí Kindley, jak je to super (nehledě na to, že ten tvůj Kindley neřeší vůbec otázku dětských knížek – už nyní málo vydávaných; novin a časopisů; problematiku již teď problematicky dotovaných a vydávaných; slovníků a učebnic) a potom většinu knih shrne do zbytkových skupin jako tuctové kuchařky televizních hlasatelek, samé knížky Stalin-Hitler … tak je to alibismus jak prase. Názor člověka, co do knihařského byznysu vidí asi tak daleko, jako tupozrakej na špičku svého nosu. Tohle ti prostě nemůžu brát. Zůstaň si u svého Kindlu a drž se raděj názorům stranou jako člověk, kterého se toto netýká.

Nemluvě už vůbec o tom, že tyhle debaty absolutně míjejí otázku, že daleko spíše než nějaká Kindley mánie nás čeká přesun výroby do Polska (jak se ostatně stalo již Slovákům a Litevcům), zatížení struktuře průmyslu od dřevařských společností přes papírny, tiskárny a prodejny, daleko spíš omezenost knižního trhu (vůbec nesouhlasím, že se trh vyčiští od braku). Nabízí se vůbec otázka, co je to brak? Kolik moc se ho prodává (máš nějaké statistiky?)? Učebnic? Červené knihovny? Beletrie?

A vrchol? Že knihy jsou luxus?
Člověče – celou tendenci lidstva byly knihy luxus. Pojmy jako ,,veřejné čtení“, ,,čítárny“, ve Francii za královské doby oblíbené ,,kavárny s knížkama“ … to jsou pojmy, kdy se lidé starali o vzácné knížky. Teprve od 19. století se knihy stávají běžnější, bežnější. Zakládání knihoven soukromých, kniha se stává nutností a synonymem vzdělaností.
Za minulého režimu mě knížka nestála víc jak 25 korun. Ani v edici světové literatury (Tedy žadného braku) Zřídkakdy víc. Tehdy jsem bral asi 2800 Kčs čistého. Trochu nadprůměrnou mzdu. Dnes je průměrná mzda 25 000,- Kč, ale ten symbolický strop cen knih nekončí u 250 korunách. Spíše tam pomyslné cena za knížku začíná.
A najednou ty mi tady tvrdíš, že se kniha opět musí stát luxusem. Ještě mi teď tady zopakuj pana Kalouska, že musíme zdražit DPH i na léky, abychom si zdraví vážili (údajně vídá plné popelnice léků; to by mě zajímalo kde) a běž se radši zahrabat …

Tohleto je pro mě velmi šaptně formulovaný názor. A nebo normálně formulované hloupost.

]]>
Od: Jan Drvota https://blog.respekt.cz/nemecpetr/vyssi-dph-idiota-nedela/#comment-113669320 Mon, 07 Mar 2011 18:18:25 +0000 http://blog.respekt.cz/?p=50960740#comment-113669320 Dovolím si nesouhlasit…
Dovolím si nesouhlasit a to:
1) Tím, že knihy podraží reálně nehrozí úbytek čtenářů (takže tím se oprošťuji od onoho dojemného popisu Čechů jako hlupáků a tlučhubů) jako pokles počtu vytištěných knih (na Slovensku to předloni po zavedení stejné daně bylo 22%). Už takhle tisk problematicky vydávaných knih (vědecké práce, které by si bez dotací ani neškrtly) se ještě ztíží; dětské knížky jsou už dnes na pokraji výnosnosti. Kromě reálného dopadu na kupní cenu to také může přinést koplikace finanční tiskárnám a polygrafickému průmyslu (stejně jako prodejnám) a vést k jejich reálnému přesunu do vedlejšího Polska. Při ročním plánovaném obratu knih kolem osmi miliard, zvýšení DPH přinese zhruba 700 miliónů do státního rozpočtu. Jenže se nějak pozapomnělo na to, že menší počet vydaných a prodaných výtisků znamená i menší odvod daně z příjmu, řást lidí ztratí práci, i spisovatelé a překladatelé budou mít menší honoráře. Polygrafický průmysl na tom bude také tratit, protože bude méně zakázek. Ve skutečnosti si státní rozpočet tím zvýšením DPH nepomůže. Zbudou jen negativní dopady.
Nabízí se otázka, proč plné zdanění tiskovin mají zavedené pouze čtyři země Evropy (nesvobodné a hospodářsky izolované Bělorusko, Ukrajina podrobená tvrdé emigraci, Bulharsko a muslimská Albánie). Když tohle předloni zavádělo Slovensko a Litva, negativní dopady byly takové, že to po roce zrušili, přičemž doteď se tamní trh nevzpamatoval.
Je také obava, že velká knihkupectví na základě toho faktu nasadí dumpingové ceny, což způsobí odrovnání malých knihkupectví, velké pak napálí cenu, protože nebude konkurence a zároveň klesne výběrová možnost knih, což bude mít za následek zničení knižního trhu v české republice, už i tak knižní trh dlouho stagnuje a místo podpory od státu ho má v plánu zničit. Takže ono zvednutí té daně má trochu horší důsledky než jen pár korun, jak to vnímáš ty.

2.) Nesouhlasím s tím, že v době elektroniky je kniha přežitek. To je jenom zbožné přání, zkreslení skutečnosti. Je řada knih, které nikdy nebudou mít v elektronické podobě smysl (učebnice, dětské knihy, vědecké práce – které je pro jejich uznání vydat knižně a zásobit jimi knihovny, vědecká pracoviště – řadu slovníků atd. jako i novin a časopisů) … i v zemích jako třeba USA, kde už knihovny mají běžně čtečky na Kindley (kam ti tu knížku nahrají) dosud nečiní nijak významný podíl tohle elektronické čtení na úkor klasických tištěných knih. Proto nějaká hesla jako – nakupte si všichni Kindley za 12000 a čtěte si elektronicky a nekecejte – vůbec neberu.

Vůbec mi to připadá celé jako vylít vaničku i s dítětem. Problém je zecvrknut na 1.) hysterii všeustavičně brumlajícího českého národa doplněného o fotku nějakého rappera (aby tomu dodal autor grády) … poté 2.) přirovnání tištěných medií ke zbytečnostem věnující se jenom oné donekonečna omílané trapné kauze botiček za pár tisíc, které věnovala Paroubkovým jejich kmotra … a nakonec 3.) vyřešení celého problému jakýmsi poetickým vyuzlením neseným se dobrou polovinou textu – tiskařským firmám jde jenom o zisk, čtěte elektronicky (ano. Jde o zisk. Ještě dlouho před touhle kauzou se mluvilo, jak moc je cena novin udržována na symbolicky nejnižší hranici a že to často neodpovídá. Ale co je pravděpodobnější? Že po zvýšení daně budeme všichni číst online nebo spíše celý strom výroby (dřevařský průmysl – papírny – tiskrány a polygrafický průmysl obecně – prodejny) zažije otřes a přesune se raději do Polska (což byl ostatně důvod, proč předloni Slovensko a Litva zvýšenou daň na tiskoviny zrušilo) …

Můj názor? Nejde ani o nějakou obranu kupte si knížky jako zachování českého knižního trhu (na úkor nějakých vykalkulovaných 700 milionům). Ano, ano. Topolánkovské ,,Kdybyste to byli věděli, nikdy byste nás nevolili“ se opět naplnilo. Jen si připomeňme, kdo před volbami striktně odmítal zvyšování daní. A teď coby ministr financí ignoruje nejenom 70 000 podepsaných během pěti dní, tak hlasy nevole ve vlastních řadách..

]]>
Od: Honza L. https://blog.respekt.cz/nemecpetr/vyssi-dph-idiota-nedela/#comment-113661120 Mon, 07 Mar 2011 17:12:04 +0000 http://blog.respekt.cz/?p=50960740#comment-113661120 Re: Vyšší DPH idiota nedělá
Tak, a když už opravujeme a umíme už s procenty počítat, naučíme se ještě psát.

„10 %“ = deset procent
„10%“ = desetiprocentní

]]>
Od: JakubP https://blog.respekt.cz/nemecpetr/vyssi-dph-idiota-nedela/#comment-113644280 Mon, 07 Mar 2011 14:51:18 +0000 http://blog.respekt.cz/?p=50960740#comment-113644280 pár poznámek
jen pár poznámek, vždy´t trpělivost je matka úspěchu, a opakovat nedovtipným co je důležité, to se musí stále dokola a dokola.
tak tedy:
– všude v Evropě se kultura a knižní trh podporuje nízkou DPH, nebo dokonce nulovou (Velká Británie). Jen Česko na to bude srát, nepotřebujeme svojí vlastní kulturu? s tím jde ruku v ruce i věda, ta také potřebuje knížky.

– kniha byla strašlivě zdaněná dávno před tím, než se ocitla na pultech – v ceně papíru, v ceně tisku apod.

– papírová kniha je v mnoha ohledech a bude stále nenahraditelná, 100= přechod na elektornická média je zvláštěn hloupý, utopicky, nepraktický z mnoha důvodů. knížku si můžete vzít sebou kamkoli, navíc je to krásná věc.

– alibistická představa, že zvýšení DPH knih zachrání náš rozpočet, resp. zachrání naše důchody, je hloupá, špatná, zcela pitomá. nehledě na to, co prokazatelně ztratíme zvýšením DPH knih, tak prostředky, které bychom tím hypoteticky získali navíc se vůce ani zdaleka nevyrovnají tomu, co bylo utopeno například v předraženích dálnicích, v šíleném tunelu Blanka, nebo v „´žasné“ kartě Pražana. Tam létaly komínem pryč násobně vyšší částky, než je očekávaný zisk ze zvýšené daně na knihy, který je i tak vycucaný z prstu. stačí nekrást a nemusíme nesmyslně zdražovat knížky!!!!!!

– když Sáblíková vyhraje na Olympidě, hned se strhne řev: musíme jí postavit rychlobruslařskou halu!
Když vyhrají hokejisté, musíme jim postavit světový stadión! Všichni jaksi chápou, co je to podpora národního sportu, který nás reprezentuje. Úplně stejné je to však v kultuře, když jí nebudeme podporovat, nebudeme žádnou vlastní mít! Nízká DPH na knihy je jednou z forem podpory. Stát tím nijak nezchudne.

Naopak předražená, nevyužívaná a prodělečná Ou thů aréna nás stála pěkně draho, podobně jako úžasné MS v klasickém lyžování v Liberci, kde se utopiy desítky miliónů.

Recept jak našetřit na důchody je NEKRÁST,NEKRÁST, a zase NEKRÁST. Ne všechno stále zdražovat.

]]>