Reklama
 
Blog | Petr Němec

Elektronizace po česku: Na CzechPoint jen s papírem z dob ČSSR

Jen s novým občanským průkazem už výpis z rejstříku trestů nevyřídíte. Úředníci totiž zcela nesmyslně chtějí prokázat rodné příjmení, které v novém průkazu chybí. 

 

Ministerstvo vnitra začalo na začátku tohoto roku vydávat nové občanské průkazy. Hezké moderní kartičky pro 21. století. I já měl to štěstí modernizace, když jsem si musel letos vyřídit nový občanský průkaz.

Milá paní úřednice (a nemyslím to ironicky) po mně chtěla, ať si vymyslím čtyřmístné číselné heslo a zadám jej na terminálu. Ptám se, k čemu musím zadávat nějaké heslo, a paní mi povídá: „Heslo slouží ke vzdálenému přístupu k úřadům.“ Valím oči a radostně křičím: „To něco takového existuje?“ Paní úřednice se usmívá, a zcela bezelstně říká: „Pokud vím, tak neexistuje.“  Ale plány ministerstva jsou prý veliké, vysvětlila mi. Tak jsem, představujíce si tu skvělou budoucnost, kdy s úřady budu jednat od počítače z domova, zadal své heslo, pevně doufaje, že si na něj někdy v roce 2020 vzpomenu. Od té doby chodím po světě šťastný, v kapse moderní občanka, která je nadupaná teoretickými funkcemi, které mají v budoucnosti sloužit k něčemu užitečnému, což má asi symbolizovat optimismus a v době neustálých krizí pozvednout náladu národa.

Dneska jsem si byl vyřídit se svou super moderní občankou na super moderním CzechPointu, který má usnadnit občanům život, výpis z rejstříku trestů. Pana pošťáka jsem pozdravil a požádal o výpis z rejstříku trestů a hned mu přes okýnko podával občanku. Pan pošťák mne požádal ještě o rodný list. Ptám se: „Prosím?“ doufaje, že jsem se přeslechl. „Rodný list ještě potřebuji.“ zmrazil mne pan pošťák. Říkám, že jsem nikdy rodný list nepotřeboval, že stačila občanka. Pan pošťák přikývl s tím, že v nové občance chybí údaj o rodném příjmení a proto je třeba rodný list. Poděkoval jsem a šel zase domů.

Reklama

Na stránkách Ministerstva vnitra jsem pak našel toto: „Od 1.1.2012 se vydávají nové občanské průkazy, tyto občanské průkazy neobsahují údaj o rodném příjmení. Rodné příjmení však požaduje Informační systém Rejstříku trestů pro samotné vydání výpisu z Rejstříku trestů. Doporučujeme žadatelům s novým občanským průkazem, aby si pro získání výpisu z Rejstříku trestů navíc přinesli i doklad, který obsahuje rodné příjmení (např. rodný list). 

Proč rodné příjmení požaduje Informační systém Rejstříku trestů, když je má osoba jasně identifikovaná mým občanským průkazem? Nebo tady běhá někdo se stejným jménem, stejným rodným číslem a stejným číslem občanského průkazu a odlišujeme se jen jiným rodným příjmením? A když už to informační systém potřebuje, nestačilo by to přes okénko jen říct? Ostatně v zákoně se píše, že se ověřuje identita fyzické osoby, nic o ověření rodného příjmení. Navíc je možné žádat o výpis z rejstříku trestů i jménem někoho jiného, na základě ověřené plné moci, kam se rodné příjmení nepíše, a pokud ano, není to údaj, který se ověřuje, ověřený je jen podpis.

Někde je tedy chyba a občan je zbytečně obtěžován požadavkem nad rámec zákona. Elektronizace a byrokracie nás nutí chodit na CzechPoint s papírem z dob Československé socialistické republiky. Modernizace po česku. Velký občanský průkaz zalitý v plastu, který nám posloužil na všechno, vyměníme za malý moderní plastový průkaz s elektronickým čipem a pinem k ničemu, abychom pak museli s sebou nosit rodný list z dob národních výborů.

Zítra to tedy jdu zkusit znovu, obohacen o nastudovanou právní úpravu, a uvidíme, zda zmůžu něco i bez rodného listu.