Reklama
 
Blog | Petr Němec

Češi chystají bankám peklo

 

Začalo to v červenci minulého roku na tomto blogu. Krátkým článkem, na jehož úvodu jsem si položil řečnickou otázku: „Bude Komerční banka první bankou u nás, která upustí od nezákonného poplatku za vedení úvěrového účtu? Nikdy bych nevěřil, že kladnou odpověď dostanu tak rychle. Od 1. 1. 2013 Komerční banka novým klientům poplatek neúčtuje. Vítězství to je ale jen částečné.

 

Za půl roku se podařilo změnit bankovní sektor

Zdálo se to nemožné a vypadalo to jako běh na dlouhou trať. Vyzval jsem svou banku, aby mi vrátila peníze za protiprávně účtovaný poplatek a ta to odmítla. Tak jsem zahájil dva spory o 50 Kč. Jeden u finančního arbitra a druhý o soudu. V obou případech banka vycouvala, všechny uhrazené poplatky vrátila a poplatek mi přestala účtovat. Stačilo spustit stránky www.jdeto.de a nabídnout i ostatním klientům zdarma vzory, aby mohli své bance taky napsat a případně s ní zahájit řízení – a začaly se dít věci.

Banky se začaly potýkat s nebývalým množstvím totožných stížností a žádostí klientů o vrácení peněz. Banky vytasily svůj vzor a žádosti začaly zamítat. Jakmile však klienti zahájí řízení před finančním arbitrem, banky ustupují a peníze vrací, nikoliv však všechny. Komerční banka nakonec přišla se zmíněným krokem, kterým je zrušení poplatku pro nové klienty. Co to ale znamená? Že stovkám tisíců klientů bude banka poplatek dále protiprávně účtovat. Tomu neříkám výhra, ale jen částečný úspěch.

Reklama

Zákopová válka

Současná situace se dá shrnout tak, že pár bank mírně ustupuje, když klienti projeví aktivitu a jdou k finančnímu arbitrovi. To se však netýká hypoték. Klienti, co mají hypotéku, mohou jít jen k soudu a to už není jen tak. Přitom v případě hypoték jde o nejvíce peněz. Měsíční poplatek za správu úvěru se zde většinou pohybuje okolo 200 Kč, což při hypotéce na 20 let znamená 48.000 Kč. Čtyřicet osm tisíc korun, na které banka nemá právo.

Klienti a banky tak vedou zákopovou válku, kde je soud zemí nikoho a každý se sem bojí vstoupit. Klienti, aby neriskovali náklady a banky, aby neriskovaly negativní výsledek. Ovšem pro banky je pozice v zákopech výhodná, ony si peníze z našich účtů dále strhávají. Aktivita je tak na nás, na klientech bank.

Klienti bank na barikádách

Proto jsem se společně s Patrikem Nacherem ze serveru www.bankovnipoplatky.com rozhodl k dalšímu a rozhodujícímu kroku proti bankám. Dokázali jsme, že s troškou organizace mohou samostatné výzvy klientů a pár desítek sporů u finančního arbitra dotlačit banky k ústupkům, změnám sazebníků a částečnému rušení poplatků. A to za necelý půlrok. Co se stane, když dáme klienty dohromady a nebudeme postupovat jako samostatní jedinci, ale jako organizovaná skupina? Bude to efektivní, časově méně náročné a levnější. Společně můžeme mít dokonce právní zastoupení, které nás nebude nic stát.

Proto byl před týdnem spuštěn projekt „Hromadný postup spotřebitelů proti bankám při vymáhání poplatků za vedení úvěrového účtu“. Za týden se k projektu přidalo téměř 2.700 nespokojených klientů bank, což znamená společnou úsporu přes 72.000.000 Kč. Za jeden týden! Za chvíli to tedy bude milionů sto, pak dvě stě a za tři měsíce můžeme reprezentovat i miliardu korun a cca 35.000 klientů.

Banky stále mlčí a dívají se, jak se blíží lavina. Pokud banky dobrovolně neustoupí, nezbude, než se vydat soudní cestou, čímž bankám hrozí nejen náklady řízení v řádu několika stovek milionů, které budou muset hradit klientům, ale i vlastní náklady v přibližně stejné výši.

Pokud vedení bank poplatek stále obhajuje a na stole jim leží právní rozbory drahých advokátních kanceláří, které říkají, že banky s velkou pravděpodobností prohrají, a já vím, že jim takové rozbory na stole leží, tak vedení bank riskuje nejen to, že přijdou o své místo, ale také to, že po nich bude nové vedení uplatňovat náhradu škody v civilním řízení – a možná i řízení trestním.

Připojte se

Čeští spotřebitelé se chystají bankám pořádně zatopit. Za půl roku dokázali částečně změnit bankovní trh. Teď je čas na to, aby se aktivní klienti bank spojili a zkusili dělat kroky společně a organizovaně a započaté dílo dokončili. Stačí se zaregistrovat a ukázat bankám, že nestojí proti stovkám, ale desítkám tisíců nespokojených klientů. A pokud banky neustoupí, pustíme se do země nikoho a bankám nic nedarujem.