Reklama
 
Blog | Petr Němec

ESSOX ignoruje rozhodnutí Nejvyššího soudu a dál vede tisíce protiprávních exekucí.

Už více jak rok se čeká na zastavení 100.000 exekucí podle rozhodnutí Nejvyššího soudu. Nestalo se však nic a lidé jsou dále srážení protiprávními exekucemi dle neplatných rozhodčích nálezů. Politici dělají, že problém nevidí.

Společnost ESSOX před rokem prohrála u Nejvyššího soudu spor o to, zda je rozhodčí nález platný, ačkoliv byl vydán dle neplatné rozhodčí doložky, a zda může být podle takového rozhodčího nálezu vedena exekuce. Nejvyšší soud řekl, že když byla neplatná rozhodčí doložka, je neplatný rozhodčí nález a nemůže být tedy vedena ani exekuce – ta musí být zastavena.

Rozhodnutí Nejvyššího soudu mělo mít pro společnost ESSOX fatální důsledky, ale nejen pro ni, stejné neplatné rozhodčí doložky používaly i další společnosti (rozhodčí doložka znamená, že úvěrové společnosti klienty v případě dluhů nežalovaly u normálních státních soudů, ale u soukromých rozhodčích soudů, o jejichž nezávislosti panovaly nemalé pochyby). Desítky tisíc lidí se tak před rokem mohly díky Nejvyššímu soudu radovat, že jejich exekuce bude zastavena, dluh se rázem srazí na třetinu a oni se snad konečně vypořádají se svými dluhy, aniž by museli sytit advokáty a exekutory.

Na soudech jsem se před rokem dle zákona o svobodném přístupu k informacím informoval, kolika exekucí se může rozhodnutí Nejvyššího soudu týkat. Dle odpovědí soudů lze mluvit až o 100.000 exekucí. Sto tisíc exekucí má být zastaveno, aniž by se musel změnit jediný paragraf. Jenže co se stalo? Nestalo se nic.

Reklama

 

Vyhrál cynismus a spoléhání se na pasivitu Čechů

Společnost ESSOX ví, že obyčejný člověk nesleduje judikaturu Nejvyššího soudu a nemá na právníky. A společnost ESSOX se taky může spolehnout na to, že exekutor exekuci sám od sebe nezastaví, sic musí vědět o její protiprávnosti. Proč? Protože exekutor má peníze i z protiprávní exekuce a peníze nesmrdí.

A tak se pravděpodobně manageři společnosti ESSOX (patří Komerční bance z francouzské skupiny Société Générale) sešli a jeden z nich se ujal slova: „Pánové, vedeme proti Čechům tisíce protiprávních exekucí. Rozhodl tak jejich Nejvyšší soud, je to definitivní. Co budeme dělat?“ zeptal se a místností zavládlo krátké ticho.

Pak pokračoval:  „Já navrhuji, že si rozhodnutím českého Nejvyššího soudu vytřeme náš ušlechtilý francouzský zadek a dál povedeme všechny exekuce. Když se někdo ozve, že to je protiprávní, tak jeho exekuci zastavíme. Kolik takových lidí bude? Vždyť to jsou Češi, nevzdělaný východoevropský plebs.  Pár procent? Pět procent? Maximálně deset? To nic není! To je pořád skvělý byznys! Jde nám o stovky milionů! Nemůžeme si dovolit respektovat české zákony a rozhodování českých soudů. Vždyť bychom nemohli posílat do Francie peníze a nedostali pak odměny! Budeme dál sdírat Čechy z kůže!“

Jednací místností zazněl bouřlivý potlesk a radostné francouzské výkřiky: „Oui, oui! Alizée!

A jak se manageři dohodli, tak se i stalo. Společnost ESSOX dál po lidech v exekucích vymáhá peníze, ačkoliv ví, že exekuce je protiprávní. Když se Čech neozve, jeho smůla. Dovolila by si to tato firma v domovské Francii? Pochybuji.

 

Politikům to vyhovuje

Nejhorší však na tom je, že podobně jako manager uvažují i čeští politici. „Lidem naslibujeme boj s exekutory, ale neuděláme nic, ať můžeme slibovat i v dalších volbách.“ říkají si patrně. Tento populismus boje proti exekutorům jsem opakovaně kritizoval a exekutorů se mnohdy i zastával. Ale nikdy se nebudu zastávat protiprávních exekucí, protože jsou prostě protiprávní a musí být zastaveny!

Politici nejsou schopni zajistit ani to, ať jsou dodržovány současné zákony a rozhodnutí Nejvyššího soudu. Mohli by při troše snahy hned zastavit 100.000 exekucí. Politici však nedělají nic a jen slibují legislativní změny, přitom pomoci mohou stovce tisíců občanů téměř okamžitě.

V rámci projektu www.exekutormasmulu.cz se snažíme lidem exekuce zastavovat a daří se nám to. Kolika lidem pomohl od exekuce pan Okamura, Tejc, Škromach či Mládek? A kolika lidem to slíbili?